Wie is Robby Makka?

Robby Makka  is geboren op 1 oktober 1969 te Bloemendaal, Paramaribo (Suriname). Hij is de zoon van wijlen Pooja Bechoe (moeder) en Pt. Chan Makka (vader). Het gezin Makka kent zes kinderen: drie zussen en drie broers. Robby is het vijfde kind en de derde zoon. Hij is getrouwd met Sahnaaz (Nasje) Liakathoesein.

Educatie/vorming:

Robby heeft respectievelijk de volgende scholen en instituten bezocht: de St. Clemenschool (te Kwatta), de Jessurrunschool (te Charlesburg), Havo 1 (Coppenamestraat), Propedeuse en de Anton de Kom Universiteit (Doctoraal Rechten). Tevens beschikt Robby over de certificaten (in Suriname volbracht): Wetgevingsleer, Beleid en Planning (Universiteit).

Studie Buitenland:

Robby heeft tevens gestudeerd aan de Kyoto Law Centre in Japan (Osaka). De training FDI (Foreign Direct Investment) heeft hij met succes gevolgd ( met certificaat). Ook heeft hij (financieel-fiscale) training gevolgd te Geneve (Zwitserland). Op 34 jarige leeftijd vertrok hij naar Nederland. In Nederland studeerde hij achtereenvolgens op het Centrum voor Kennis en Communicatie (CKC) in Utrecht (NL), de Belasting Academie (NL) en tenslotte de Erasmus School of Economics and Law in Nederland. Hij heeft tijdens zijn loopbaan diverse dienstreizen ondernomen w.o. Nederland, Amerika, Japan, Zwitserland.

Beroep:

Robby heeft zich altijd bezig gehouden met de beleidsgebieden Recht en Geld ( Economie en Recht’). Zijn loopbaan (inclusief studentenbanen)kent ook een dergelijk financieel-fiscale route: hij begon bij een verzekeringmaatschappij en en kwam terecht bij het bankwezen,het ministerie van Financiën en MKB (sector met finance). Sinds 1995 is hij werkzaam bij Ministerie van Financiën: eerst in Suriname (1995-2003) en daarna in Nederland (2007-heden). Ook heeft hij stages gelopen in Zwitserland en Japan. Hij is thans Klantmanager en AEO (Autorized Economic Operator) -Onderzoeker op het ministerie van Financiën. RM houdt zich vaktechnisch bezig met alle werkvelden van Financiën.
Sinds enkele jaren verdiept hij zich in het "Diasporaverhaal" met vooral aandacht voor de Diaspora-economie. Robby Makka: “Ik ben getrouwd met de werkvelden van Financiën, als ik thuis ben ga ik vreemd”.
Hij bekleedt diverse functies als voorzitter. Voorheen was hij voorzitter van de Investeringscommissie Suriname, de Commissie grondstoffenbesluit, een Commissie bij de Douane..
Hij is (sociaal) verbonden als: bestuurslid Hindoe Raad Nederland (vanaf 2009), secretaris Huize Beatrix (2007), voorzitter van Kenniskring Nederland-Suriname (vanaf 2009), en secretaris Dutch Suriname Business Club, bestuurslid/Co-voorzitter Platform Diaspora Suriname (PSD). Vanaf 2012 tot 2014 was hij de voorzitter van ASAN (Arya Samaj Nederland) en vanaf 9 mei 2014 is hij de voorzitter van de Chan Santokhi Foundation (CFSN).

Interview/massamedia:

Hij geeft al langer dan tien jaar interviews af op zowel radio en tv (massamedia). Ook is hij regelmatig te beluisteren en of "te lezen" (in de hoedanigheid van politiek Analist /Jurist / Diasporakenner/ EcoFin/ Hindoebestuurder) via diverse radiostations en kranten.
Het mediaoptreden gaat voornamelijk over Suriname (economie) analyse, fiscaliteit, recht, politiek, diaspora, investeringen en ondernemerschap. Inzake deze onderwerpen verzorgt hij – op verzoek - lezingen en presentaties en geeft hij commentaar.