Publications

Financieel economische crisis Suriname: leidend of lijdend

  • 2016

“In 2012 waren wij leidend in de economie, amper drie jaren erna lijdend.” Dat zegt jurist Fiscaal Recht Robby Makka over de financieel economische crisis in Suriname. Met als thema “Financieel economische crisis Suriname: leidend of lijdend” wordt op zondag 17 april door de VHP Nederland te Amsterdam Zuidoost een openbare lezing gehouden.

Het doel van de lezing is om de Diaspora-gemeenschap c.q. de VHP-leden en sympathisanten in Nederland financieel-economische informatie te verschaffen middels feiten, tabellen en grafieken, zegt Makka, inleider van de lezing, desgevraagd. Daarnaast wordt een analytisch beschouwing gegeven over de huidige financiële crisis in Suriname. Er zal worden ingegaan op actuele aspecten zoals de Monaco resources group die Suralco wenst over te nemen, de jongste valutaveilingen, koersverhogingen, toename staatsschulden, daling monetaire reserve, inflatie, verhoging van de toeristenkaart en dekking van de Surinaamse munt.

Volgens Makka is de diaspora statistisch en wetenschappelijk gezien, een goudmijn. Diaspora heeft vorig jaar ook meegedaan aan het kopen van de obligatieaandelen van Staatsolie via de handelsbanken. Er bestaat voor de diaspora ook iets als de PSA-kaart. Makka meent dat de VHP een zeer actieve partij is als het gaat om het betrekken van diaspora-kader voor de ontwikkeling van Suriname. Daartoe heeft de partij in Suriname een diaspora-conferentie gehouden waarin ook Surineds hebben meegedaan.

Middels kennisexport, deelname aan de denktank in Suriname, het geven van adviezen en door het maken van analyse, kan de diaspora een bijdrage leveren. “We hebben een HUB-functie. Wie weet, koopt men ook Surgold aandelen.” De presentatie van Makka zal beschikbaar worden gesteld aan het publiek (media). Hij maakt dan ook standpunten bekend over een nieuw Structureel Aanpassingsprogramma. “De crisis voelt een ieder, mijn presentatie is dan ook partijoverstijgend. Ik ben solidair, daar waar ik kan, zal ik steunen of oproepen tot support”, zegt hij.

Makka heeft op zijn facebook-pagina 76 foto’s van Suriname gepost en de volgende tekst geplaatst: “Diaspora, uw zomervakantie mag ook deze bestemming (lees Suriname) krijgen. Aarzelen mag, twijfelen niet. Koers is hoog:) Neem extra dozen mee. Voor de rest niet druk maken. Er is in Su: Bloemendaal, Groningen, Alkmaar, zelfs (Nieuw) Amsterdam, Dolfinarium a la Su, Lelylaan ik bedoel Lelydorp, Burger King, Mc, KFC, drive true rotishops, Pathé (ik bedoel TBL), Zelfs zoveel keer Leiden (ik bedoel Leiding 5, tot en 17:), eredivisie voetbal op tv zelfs gratis, poffertjes zaak, pasta restaurant, in taxi 1666 kunt u pinnen, zoveel cola dat er zelfs een kreek is (cola kreek), Mariott, tich x Warung mini’s, Indian restaurants, veel goedkope fruit en groeten, zoveel dieren dat Blijdorp klein is (dieren lopen buiten), zwembaden, Aruba op 2 uren, Miami op 5 uren, en zo kan ik doorgaan…..Helpt u ook om de economie uit haar dal te halen.  U hoeft de buikriem niet strak aan te halen….! U moet geld uit uw portemonnee halen