Publications

Robby Makka is gematigd positief over 2013

  • 30 december 2012

Fiscaal-jurist Robby Makka zegt niet pessimistisch te zijn over de ontwikkelingen die zich zullen voltrekken in het jaar 2013. “Als je het aan mij vraagt zijn de vooruitzichten gematigd positief.” Makka woont thans in Nederland en heeft in Suriname zijn krachten gegeven op het ministerie van Financiën.

Deskundigen verwachten dat de prijzen van grondstoffen op de internationale markt kunnen kelderen als gevolg van de economische crisis. Suriname zal in dit geval minder gaan profiteren van onder andere de inkomsten uit de goudsector. Makka vindt dat de fragiele economie van Suriname zich als zodanig kranig zal weten te houden, indien de regering de juiste besluiten neemt. In de VS en Europa proberen overheden de crisis te overleven door hervormingen door te voeren en gelijktijdig belastingverhogende maatregelen te treffen.

Torenhoge salarissen
De gouddeal die onlangs met I Am Gold en New Mont is gesloten is goed. Maar de opbrengsten die daaruit voortvloeien moeten wel de ontwikkeling van het land ten goede komen. Een agressieve belastinginning bij de kleinschalige goudzoekers moet nu opgang komen om het maximaal rendement eruit te halen. “Ik wil benadrukken dat de meeropbrengsten niet in de zakken van enkelen moeten verdwijnen.” Wanneer beleidsmakers zichzelf zegenen met torenhoge salarissen en de onderlaag van de samenleving niet eens kan rekenen op een minimale bestaanszekerheid, dan betekent dat dat er iets mis is met het beleid, zegt Makka.

Minimumloonstelsel
Het initiatief om in 2013 een minimumloonstelsel in te voeren wordt door Makka toegejuicht. Het moest al eerder komen, Suriname is ver achter op dit stuk. Het is ook goed voor het bedrijfsleven want hierdoor is zij in staat om beter te plannen en hun bedrijven efficiënter te runnen. Voor de werkende klasse moet het minimumloon een geruststellend gevoel geven, want dan kunnen die huishoudens ook beter plannen. Het minimumloonstelsel zal ook zorgen voor arbeidsrust, omdat vakbonden ook bij de onderhandelingen een basis hebben waarmee zij kunnen dealen, geeft Makka aan