Publications

Makka: Steun diaspora-gemeenschap Santokhi duurzaam

  • 17 september 2014


In nog geen vier maanden tijd heeft de Chan Santokhi Foundation Nederland (CSFN) euro 61.000 opgehaald. Het fonds is bestemd voor het spekken van de verkiezingskas van de VHP, de presidentiële kandidatuur van Santokhi en voor financiering van zijn sociale projecten, zegt voorzitter Robby Makka van de stichting CSFN, die sinds 25 mei dit jaar actief is. Hij benadrukt dat dit fonds een duurzaam karakter heeft en de basis is voor het opzetten van een 'Diaspora-bank'. "Diasporafundraising Chan Santokhi werkt met hoofd, hart en ziel", stelt Makka, die een financieel-economische achtergrond heeft.

De inzameling van middelen (geld en goederen) door het bestuur van CSFN en vrijwilligers heeft volgens Makka een diepere betekenis. “Al stopt Chan met de politiek, CSFN blijft”. Daarom is het een stichting op naam opgericht voor onbepaalde tijd. Al beoefent Chan een ander beroep, zijn vrienden zullen blijven voor support. Het gaat om betrokkenheid van het Surinaamse volk, buiten Suriname", legt Makka uit.

Santokhi heeft meer dan 100 landen al bezocht. De grenzen zijn voor hem open. Diaspora is verstrooiing of verspreiding van het volk over de hele wereld. Volgens Makka hebben de CSFN en Santokhi een duofilosofie: “De boom eet haar eigen vruchten niet, noch drinkt de rivier haar eigen water”. Volgens Makka zegt Santokhi in economische termen niets anders dan: “Diaspora is eigen vermogen, geen vreemd vermogen”. Een CSFN sympathisant vulde afgelopen zondag in Amsterdam aan: “PSA betekent Personen van Santokhi Aanhang.” En hier zit precies het scharnier zegt, de CSFN topman: “Mensen in Nederland willen van Suriname houden, niet alleen vanwege een PSA-wet, vakantie of familiebezoek. Maar ook vanwege modern leiderschap, veiligheid, en wederzijdse liefde door Regeringen van afkomst en aankomstland. De dubbele migratie is geen straf”.

Economische superpower
CSFN is volgens Makka, een rechtspersoon, een organisatie met een functie als deviezengenerator. Maandelijks stroomt er tussen de euro 15 en 20 miljoen richting Suriname, direct of indirect. De Caribische diaspora is goed voor US$ 90 miljoen. Trinidad en Aruba hebben een markt van 4.5 miljoen personen met een diaspora van US$ 120 miljoen. Het Surineds arbeidsmarkt personeelspotentieel is 150.000. Zij verdienen ongeveer US$ 480 miljoen. Er is een kas en enorme banktegoed. Volgens Makka is toerisme injectie en een kavel kopen niet voldoende. Diaspora is naast goud, olie en aluminium een 4e ster die een ware goudmijn kan blijken. Het is science based economy.

Makka zegt dat Santokhi en hij diepgaand gesproken hebben over diaspora en haar economische ontwikkeling. Ook met vele vrienden van de politicus is ruimschoots gediscussieerd. Velen uit het netwerk van CSFN, zien Santokhi als de barometer van diaspora, de snelheidsmeter van crime-aanpak en een graadmeter van de rechtsstaat. Daarom sprak Santokhi afgelopen zondag voor de Leerstoel Diaspora en opende familie M. Sewtahal voor hem een gerenoveerd infocentrum. Hij kreeg ook een 'Sheriff Album-CD' van diaspora Artiest Angel met speciale liederen. Hiernaast werd ook de CSFN website in gebruik genomen en een mobiele applicatie-app. "Dan praat ik niet over visitekaartjes, gratis advertorials van bijdragen van mediapartners".

Voor CSFN, als fundraiser, is diaspora een deviezengenerator. In potentie ook een grote werkgever, een balansversterker voor de begroting en een wetenschappelijk forum voor ontwikkeling. Diaspora is een sterke kracht van de nationale begrotingsbouw van een afkomstland. Daarom is de funding niet enkel voor verkiezingswinst van de VHP, maar een voorloper voor het opzetten van een ware Diasporabank. Daar zijn Santokhi en CSFN het erover eens. De vraag is alleen, wil je de Diasporabank met China opzetten, of met de Filippijnen, of kan deze bank opgezet worden middels een monetaire samenwerking tussen de CBvS en DNB?. De studie moeten wij nog gaan uitvoeren maar je merkt dat donateur Max Ghazi meer nullen heeft beloofd na zijn donatie, zonder wederdienst. Mensen die storten vragen geen wederdienst, niet die van € 1, ook niet van € 25.000, =. En dat is de transparantie, de rule of the Financial Law of CSFN, zegt Makka stellig.

Grandslam en sociaal fabriek
Makka geeft te kennen dat de fundraisingsstrategie van CSFN functioneel werkt. “We hebben afgelopen zondag een grandslam georganiseerd met industriëlen, met leden van Willem 4 en met 'vrienden van Chan'. Middels toepasselijke Surinaamse muziek en - gezelligheid zijn de aanwezigen geprikkeld. De donatie bedroeg ruim euro 25000. Dit alles, onder toeziend oog, van honderden personen. "En dat is de crowdfunding. CSFN weet, zonder geld geen campagne.
Ik hoop dat CSFN een sociale fabriek wordt. CSFN werkt nu aan verdere digitalisering en vervolg fundraising. Alle middelen worden verantwoord geboekt en opgestuurd voor controle naar de registeraccountant. Dit volgens de prudente financiële richtlijnen van auditinstanties. Na een jaar zullen wij het jaarverslag publiceren voor alle donateurs. De formule van CSFN is simpel:
1 + 1 =4. Dat betekent u geeft 1 euro, uw buurman geeft 1, en het wordt verdubbeld door diasporaondernemers naar 4".

Eerder op de zondagmorgen opende Santokhi het VHP infocentrum en het Diaspora- ondernemershuis in een van de oudste 'Surinaamse bewonersstraten', de Weimarstraat te Den Haag. Hier is ook het CSFN secretariaat gevestigd. Het fonds en het infohuis zijn een novum voor een Surinaamse politicus. Volgens Makka zijn er nog meer verrassingen in de planning, namens de 'vrienden van Chan'. "We werken rustig verder aan het gesurinamiseerd model van de Obama campagne.

De mobiele applicatie zal binnenkort een feit zijn. Of de andere kampen 60.000 of 90.000 smartphones verdelen, de app erop, zal van de VHP zijn",lacht Makka.De eindfase van de CSFN voor dit begrotingsjaar is het Diasporavliegtuig van mei 2015, waarin velen Suriname zullen bezoeken om Santokhi te ondersteunen. "Want Santokhi heeft aangetoond dat hij naald en garen hanteert en geen schaar. De hoop van CSFN is dat het Surinaamse volk niet kiest voor de verkeerde oplossing. En als dat zo mocht zijn, dan blijft CSFN werken met hoofd, hart en ziel", deelt Makka mee.

Bron: Starnieuws Suriname