“Ik heb nog nooit zoveel projectvoorstellen voor Suriname mogen ontvangen na de verkiezingen van 25 mei als vóór de verkiezingen. Ook niet in de afgelopen tien jaren tijdens Bouterse I en II. Sinds de VHP de verkiezingen heeft gewonnen – we zijn vandaag precies 1 maand verder – is er sprake van een ongekende diaspora-inflatie. Er was al Jawaspora, Indiaspora, Afrikaspora, Chinesespora, etc. in Nederland, maar nu komt diaspora terug in de film. Het gaat om vertrouwen. Het vertrouwen dat terugkomt sinds 25 mei”. Dit zegt Robby Makka, ecofin analist en bestuursvoorzitter van Diaspora Foundation Nederland Suriname.
Makka heeft vandaag officieel zijn koninklijke onderscheiding in Den Haag ontvangen uit handen van de burgemeester Johan Remkes. Hij mag zich Surineds Ridder in de orde van Oranje Nassau noemen vanwege zijn prestaties op het gebied van de relatie Nederland-Suriname. Volgens Makka is het broodnodig om met dit nieuwe vertrouwen alle diaspora projectdossiers deskundig maar vertrouwelijk te kapitaliseren voor Suriname. Dit vertrouwen roept tot herstel en samenwerking tussen Nederland en Suriname. Het is volgens hem tijd voor Diaspora Direct Investment, op weg naar een Diasporabank. “Wij moeten in de komende 10 jaren een professioneel diasporabeleid voeren, waarbij het Raamverdrag omgedoopt kan worden tot een Diasporaverdrag. Er is hiervoor ruimte. Vooral voor de economie van Suriname, met name vanuit artikel 3 van het Raamverdrag.
25 mei 2020 kantelpunt
Volgens Makka is de ‘Diaspora-conferentiemap’ van de VHP een prachtig basisdocument en voor straks een diplomatiek kantelpunt. Al in 2011 zei VHP-voorzitter Chan Santokhi dat de relatie Ned-Sur belangrijk blijft. Deze belangrijke relatie is anno 2020 zeer welkom, rond de 45e srefidensi herdenking op 25 november. De relatie Nederland-Suriname komt primair het volk van Suriname ten goede. Kijk maar naar de KLM cargo-vlucht met Covid-materialen, zegt Makka. En dit is wat sneller en vaker moet gebeuren. Diaspora bestempelt “2 World, 1 universe”. Diaspora is een synoniem voor goudmijn. En elke Surined bezit een goudmijn aandeel. Deze aandelen kan men middels banken, brokers maar ook door bundeling in ‘bromtji dyari’ verband out- performen binnen de ‘eindeloze brug’ tussen Suriname en Nederland. “Maar ook in verbinding met andere ‘rootslanden’ is dit aandeel te ‘verzilveren’. Laat het dan ook Triaspora zijn met drie landen parasol, mits wij met zijn allen Santokhi en de nieuwe regering duurzaam willen ondersteunen.
Makka, die tijdens de afgelopen verkiezingen ook de Diaspora Campagne Manager van de VHP is geweest, ontvouwt dat er zeker een ambassadeur zal komen in de wederzijdse relatie Suriname-Nederland. “En we gaan ons best doen om de toeristenvisa in deze relatie af te bouwen. Als al de randvoorwaarden goed in place zijn en de juiste diplomatieke managers worden aangesteld, zal het herstel van de relatie Suriname-Nederland op staatshoofdenniveau tussen de a.s. president van Suriname en premier Mark Rutte nog dit jaar moeten starten. Hierbij zal Suriname een vijf treeën trap moeten bouwen.
Op elke tree zal er een goed ingespeelde collegiale management team moeten worden benoemd met een:
• sterke diaspora adviseur op het kabinet van de president;
• ervaren politicus/diplomaat als minister Buza;
• krachtige ambassadeur;
• no nonsens consul-generaal en
• top leidinggevende voor Diaspora-banking.
Diaspora onder president
Het diasporabeleid moet Suriname vooral in economisch, medisch, agrarisch, onderwijs en sport zin ten goede komen. Dit diasporabeleid moet niet worden ingericht met een ministerie van Diaspora zaken. Diaspora moet als een soort industrie, rechtstreeks vanuit het Kabinet van de President met een sterke institutie gedirigeerd worden. Dit met een diaspora diplomaten draaiboek, en wel overgevlogen naar de diaspora gemeenschap van 500.000 personen in vooral Nederland. Hierbij zal de ambassade van Suriname in Nederland als diasporahuis moeten fungeren. En diaspora mag de SRD niet in de kosten jagen. Het belang van Suriname, de nieuwe coalitie en de armoedebestrijding, moeten voorop staan.
Er zal volgens Makka zeker krachtdadig moeten worden gewerkt voor het intellectueel gedeelte met betrekking tot serieuze overbrenging van diaspora kapitaal. “Kijk, Nederland heeft een begroting van bijna 800 miljard euro en Suriname van ongeveer 1 miljard euro per jaar. Per dag brengt Nederland 1 miljard euro binnen. Suriname doet er een vol jaar over. Als we als gezamenlijke diaspora 1 dag voor Suriname ‘werken’, dan kunt u zelf uitrekenen hoe groot de steun voor de begroting van Suriname kan zijn. Het is een kwestie van onderhandelen, expertise, organisatie, inrichting en operatie, ook tussen de Nederlandse Bank en de Centrale Bank van Suriname, voegt Makka, die ook voorzitter van Kenniskring Nederland-Suriname is, toe.
De 10 jaren -periode 2010-2020- in de armzalige relatie Nederland-Suriname is straks definitief voorbij. “Deze relatie geeft altijd pijn aan sommigen, vooral aan ‘vreemdelingenhaters’. Maar tegen hen wil ik zeggen: liever korte pijn, dan lange ellende. We gaan als diaspora voor een gezonde, gelijkwaardige, volwassen en professionele relatie tussen beide landen. Diaspora moet dienen en niet verdienen,” stelt Makka.