Afgelopen week is Robby Makka (48) onderscheiden met “De Rotterdamse vier Leeuwen Speld” voor zijn uitzonderlijke bijdrage en verdiensten met name op het gebied van Diaspora-economie en 25 jaar bestuurlijke dienstbaarheid voor de Surinaams/Hindostaans gemeenschap.
Hoogvliet – Deze onderscheiding, tot grote verrassing van Makka die middels een complot van enkele vrienden gelokt was naar de huldigingsbijeenkomst, is hem toegekend door Edwin Smid van de gebiedscommissie Hoogvliet op voordracht van Stichting Satya Dharma tijdens een buitengewone vergadering in Hoogvliet.
Volgens Satya Dharma en de ceremoniemeester van deze speciale “onderscheidingdag”, de oud-CDA-er bestuurder Arnold van der Heijde, heeft Makka een zeer indrukwekkend staat van dienst op velerlei gebied. Hij is naast ex-Hindoebestuurder zowel in Suriname als Nederland, al jaren bekend in de massamedia als Economie en Financiën commentator, Diaspora kenner en Analist.
Volgens Satya Dharma is Makka, die Voorzitter is van Stichting Kenniskring Nederland-Suriname en de DSFN (Diaspora Suriname Foundation Nederland), een “beademingsapparaat” en een verbindend expert, die de relatie tussen Nederland en Suriname, in leven houdt met zijn stem, pen en organisaties. “Wij hadden Makka al jaren in onze vizier om hem te onderscheiden, maar hij is zeer bescheiden en kwam steeds niet opdagen”, maar vandaag is het op de valreep gelukt, aldus Ramon Ramsodit, de jarige President van Satya Dharma die op deze dag afscheid nam van deze goede doelen organisatie.
Kernwaarden
Naast de speld kreeg Makka ook een exemplaar van een “Diaspora en wereldboekwerk” welke gesigneerd was. In zijn dankwoord zei Makka, verwijzend naar vier van de “4 leeuwen benaming van de speld” dat de 4 kernwaarden in het leven altijd moeten zijn: kennisdeling, armoede bestrijden, onbaatzuchtige dienstverlening en leven voor de medemens. Diaspora is daarom niet de grote broer van de Surinamer maar wel familie.
Waardering
Middels deze onderscheiding toebedeeld aan Makka, spreekt Satya Dharma hiermede haar waardering uit voor de jarenlange onbaatzuchtige inzet voor hindoestanen uit Den Haag en omstreken. Volgens Ram Rambaratsingh, voorzitter van Satya Dharma Nederland kan kennisexport, kennisdeling en herkomstcultuur bijdragen aan versterking van de positie van de Surinaams-Nederlands maar tevens de hindoestaanse gemeenschap in Nederland.
Stichting Satya Dharma reikt jaarlijks een beperkt aantal onderscheidingen uit aan personen die zich op sociaal-maatschappelijk, culturele, sport, onderwijs en religieus gebied verdienstelijk hebben gemaakt. Eerder kreeg o.a. Nisha Madaran deze onderscheiding.