Gisteren hield de Nijmeegse SP samen met de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) een bijeenkomst voor de Surinaamse gemeenschap in Nijmegen en omstreken. Verschillende sprekers passeerden de revue en natuurlijk was er muziek, Surinaams eten en een drankje. Veel aandacht trok de vraag of er met de nieuwe regeringen, zowel in Paramaribo als in Den Haag, iets wezenlijks gaat veranderen aan de relatie Nederland-Suriname. Wordt de kwestie rond de Toescheidingsovereenkomst die rechten van Surinaamse Nederlanders regelt, nu eindelijk opgelost? Hoe staat het met terugkeer naar Suriname en behoud van AOW of andere uitkering? Al die vragen kwamen aan de orde, en meer. SP-gemeenteraadslid Cor van Norel besprak het lokale armoedebeleid en de problemen die zich daarbij voordoen. Robby Makka van de Kenniskring Nederland-Suriname stond uitgebreid stil bij de integratie van Surinamers in Nederland en het diasporabeleid. Diasporabeleid is erop gericht om Surinamers uit alle delen van de wereld te betrekken bij de verdere ontwikkeling van Suriname.
Erelid van de Vereniging Surinaamse Nederlanders
Uit handen van de voorzitter van de Vereniging Surinaamse Nederlanders, Mahin Jankie, mocht ik een bijzondere verrassing in ontvangst nemen. Sinds gisteren ben ik mij erelid van de VSN noemen. De ingelijste oorkonde meldt dat dit is vanwege “de bijzondere inzet voor de Surinaamse gemeenschap en hiermee ook de doelstellingen van de VSN.” Die oorkonde krijgt natuurlijk een mooie plaats op mijn kantoor in de Tweede Kamer.
Een bijeenkomst met de Surinaams-Nederlandse gemeenschap is ondenkbaar zonder muziek en iets te eten. Dit keer werd de muziek verzorgd door een baithak gana-groep onder leiding van Poppel Gisaidoobe. Met hun traditionele instrumenten konden de muzikanten de zaal in het gebouw van Multidag in Nijmegen gemakkelijk vullen.
De maaltijd werd verzorgd door de dames van Multidag. Dat is een Nijmeegs centrum voor dagopvang voor ouderen. Ik besloot de dag met een dubbelinterview voor Radio Stanvaste, de Rotterdamse jongeren- en migrantenzender die speciaal naar Nijmegen was gekomen voor deze gelegenheid. Samen met Robby Makka bediscussieerde ik de stand van zaken in de relatie Nederland-Suriname. Aanstaande zaterdagochtend wordt het tussen 07.00 en 10.00 uur uitgezonden. Indien mogelijk zal ik later nog een link plaatsen. Radiomaker Iwan Lobman presenteerde met trots zijn twee nieuwe medewerksters.
Lien Bhansing was de laatste spreker bij deze gezellige Surinamedag. Mevrouw Bhansing is voorzitter van de werkgroep Ashna in Arnhem en ze ging in op de positie van Surinamers in Nederland. Vaak blijven zij van belangrijke informatie verstoken en niet zelden zijn daar culturele redenen de oorzaak van.
Voorlopig was dit de laatste Surinamedag van de SP. Na Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Tilburg was Nijmegen ook al de zesde stad waar we deze activiteit organiseerden. We hebben daarbij vele honderden mensen kunnen bereiken en goede discussies gevoerd en beslist niet alleen over Surinaamse aangelegenheden. Voor mij staat vast dat de relatie tussen Nederland en Suriname bijzonder is en bijzonder zal blijven. Alleen al het feit dat bijna 400.000 mensen van Surinaamse origine (op een totaal van 1 miljoen Surinamers wereldwijd) maakt dat die relatie bijzonder is. Daarnaast is er natuurlijk het koloniale verleden en alle gevolgen ervan die tot de dag van vandaag zichtbaar zijn. De SP mag zich ook verheugen over een groeiende belangstelling van Surinaamse Nederlanders. Vandaar ook het motto: No span, gewoon SP.