Publications

Gail Eijk speciale gast Kenniskring op Srefidensi-avond

  • 15 Oct, 09:37

De Stichting, Kenniskring Nederland-Suriname, (KK) houdt op 17 november in Den Haag een Srefidensi bijeenkomst. Voorzitter Robby Makka (financieel-economisch analist, zegt dat het een avond vol emotie, sfeer met tranen, genderwaardering, prikkelende commentaren, gedicht en column wordt. Programmamaker Gail Eijk (Apintie), is speciaal gevraagd om haar boek, Tranen voor mijn horizon live te presenteren en te signeren voor geïnteresseerden.

Dichter en kunstenaar Ranjan Akloe, columnist Roy Khemradj en de directeur van de uitgeverij Conserve, Kees Bakker, zullen gepaste presentaties houden. De reflectie op het avondthema, De onafhankelijkheid schrijft en praat door, komt van Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing.

Makka, zal als moderator optreden en wisselend financieel-economische welvaart-informatie van Suriname met diaspora-statistieken, behandelen. Makka wil graag een bekende Surinamer, een jonge moeder, ook een veertiger net als Suriname, laten performen tijdens de Srefidensi-bijeenkomst. Makka merkt op dat Gail Eijk haar kinderjaren in Nederland heeft doorgebracht. Zij heeft na terugkeer in Suriname getoond dat je een boek kan schrijven en laten uitgeven in samenwerking met een Nederlandse instelling, samen met in Nederland wonende bekende Surinamers. Dit is volgens Makka een top voorbeeld van diaspora. "Dit verhaal is geen troost voor tranen, of tranen met tuiten, dit is tranen voor de horizon, het keiharde realiteitsverhaal voor moeders en gezinnen. In dit geval van gender diaspora," stelt Makka.

Ook Tanja Jadnanansing is een dyadya lady, idem een veertiger, die omgekeerd in Suriname heeft gewoond. De overeenkomst is dat Jadnanasing (NOS) en Gail (Apintie) uit de mediawereld komen.
In november komen totaal drie boeken van drie schrijfsters uit. Naast die van Gail Eijk, komen ook uit van Cynthia Mac Leod en Tante Es. Volgens Makka "moeten wij trots zijn op ons lef. Want meervoud van lef is leven. En daarom zal het leven van emotionele onafhankelijkheid belicht worden in een boekvertelling.