Publications

Robby Makka: Grootverdieners bij CBvS; informele governors

  • 2016

Aankomend governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, heeft aangekondigd dat hij het liefst met Surinaamse deskundigen zal werken. Op de CBvS zijn volgens analist Robby Makka al jarenlang consultants uit het buitenland aangetrokken voor astronomische bedragen, terwijl eigen kader zwaar ondergewaardeerd wordt. Hij heeft in de loop der jaren informatie vergaard, die hij wenst te delen met de samenleving. In De Nationale Assemblee zal vicepresident Ashwin Adhin later op de dag ingaan op onder andere salarissen die directieleden van parastatale bedrijven ontvangen.

"De gepubliceerde salarisstrook op social media van de ex-directeur van Staatsolie Eddy Jharap, die ik met toestemming van hem op Starnieuws plaats, is de hoofdaanleiding tot deze publicatie," zegt Makka. “Niet alleen bij parastatale bedrijven, maar ook bij de CBvS zijn er enkele grootverdieners. Staatsolie en CBvS hebben een band met elkaar. Een ‘buis’, de ‘monetaire buis’, noem ik deze gemakshalve. Hoge olie inkomsten hebben gezorgd voor groei van de monetaire reserve. Deze reserve is de koopkrachtdekking van de munt, de SRD is het betaalmiddel van het loon,” stelt Makka. Hij vindt dat aankomend governor Gersie, adviseur Anthony Caram en president-commissaris Silvano Tjon-Ahing de informatie nodig hebben. “Ook de informatie dat er meerdere ‘governors’ bij de CBvS ‘werkzaam’ zijn. Maar de gemeenschap moet ook weten dat bij CBvS consultants meer dan US$ 20.000 per maand ontvangen. Hoe is dit mogelijk? Het regent aan verspillingen en valutavlucht.”

Buiten proportioneel
Uit de benoemingsresolutie van governor Gersie blijkt dat zijn voorganger Gillmore Hoefdraad een buitenproportioneel salaris kreeg. Hij zal ‘een normaal’ salaris als governor André Telting krijgen. Sinds de oprichting van de CBvS zijn er tot nu toe zes governors geweest, verdeeld over acht perioden. Op Hoefdraad na heeft geen van deze ex-governors vaste hoge lonen in US dollar of euro ontvangen. Hoefdraad krijgt een netto bedrag van US$ 16.234 overgemaakt op zijn privérekening bij de Federal Bank van de USA. In totaal is aan nettoloon door Hoefdraad ontvangen: 58 maanden x US$ 16.234 = US$ 940.000.

De grootverdieners bij de CBvS zijn groter dan zelfs governor Hoefdraad. Zij hebben een groot netwerk (o.a. bij IMF, Wereldbank) en zijn ook verantwoordelijk voor de prachtige creditratings teksten bij kredietbeoordelaars, financial stability informatie in magazines en reorganisaties bij de CBvS. Zij zijn speciale deskundigen en/of adviseurs. Zij hebben ook de nodige netwerkcontacten in Washington DC, stelt Makka.

Hier volgen enkele voorbeelden van consultants, buitenlandse of Surinaamse bedrijven of personen die op de maandelijkse betaalrekening staan. In het kader van (internationale) privacygegevens en ter bescherming van hun baan in de toekomst, wordt enkel de afkorting vermeld.

• WO heeft het hoogste salaris bij CBvS in US$
• BFK US$ 20.835
• DvL US$ 12.200 + 8% OB
• NM NV US$ 9.000 + 8% OB
• FM US$ 10.000
• EP euro 12.000
• JTB euro 12.000
• RS euro 4.000
• LDL US$ 4.000
• STI SRD 12.000
• CM SRD 38.000
• LW euro 5.000

WO en BFK zijn de informele governors. Totaal goed voor meer dan US$ 50.000 per maand. In totaal ontvangen de grootverdieners op de CBvS, inclusief Hoefdraad, US$ 107.000, 33.000 euro en SRD 50.000 per maand.

“De vraag is: Wat is dan eigenlijk de bijdrage geweest van deze consultants gezien de precaire economische situatie inclusief monetaire malaise waarin ons land zich momenteel bevindt?”, vraagt Makka zich af. Pikant detail is dat sommige van deze adviseurs nu verhuisd zijn naar het ministerie van Financiën. De CBvS schiet de fee voor. Makka vindt dat er een grondig onderzoek moet komen en de contracten, die nog niet vervallen zijn, moeten worden beëindigd.