Publications

Nisha Madaran steunt 'beertje voor baby' ‘s Lands Hospitaal

  • 29th Oct

Nisha Madaran steunt 'beertje voor baby' ‘s Lands Hospitaal

Topzangeres Nisha Madaran tevens SLM-ambassadeur, vertoeft in Nederland voor onder andere het geven van concerten. Zij kwam samen met enkele ondersteuners de opslaglocatie in Den Haag binnen, met een knuffelbeertje in haar handen. En deze beertjes doneerde Nisha - naast een bedrag en een doos met spullen - via het project: 'Een beertje voor een baby' (BveB) voor de kinderen van ‘s Lands Hospitaal.

BveB is de projectnaam van de Diaspora-activiteit van stichting Kenniskring Ned-Sur (KK) in verband met haar vijfjarig bestaan. In dit kader is er een gezondheid-lezing gehouden inclusief een bescheiden inzameling, deelt voorzitter Robby Makka Starnieuws mee. Deze inzameling is gehouden voor ‘s Lands Hospitaal. De oogst van de inzameling is: ruim 29 dozen met hulpgoederen, waaronder veel beertjes, maar ook medisch materiaal, een nieuwe rollator, babyvoeding, chloor etc. Deze dozen, die binnen drie weken zijn ingezameld, zijn samen met een groep van diaspora vrijwilligers ingepakt en gereed gemaakt voor verscheping naar Suriname. De schenkingsverklaring en paklijst met goederen zijn opgehaald door de verscheper van 's Lands Hospitaal.

Makka noemt de 29 dozen die binnen drie weken zijn opgehaald een succes. Daarnaast zijn er enkele harde toezeggingen voor meer medisch materiaal of verbruiksgoederen in februari 2017 voor het ziekenhuis. Makka ontvouwt dat de samenwerking met 's Lands Hospitaal als pilot- uitstekend is geweest. Directeur Bernard Abia heeft zijn medewerking verleend en medisch directeur Soenita Nanan-Panday-Gopising heeft als hoofdinleider de jongste KK activiteit bezocht en een goed beeld gegeven van het ziekenhuis. In haar presentatie heeft ze onder andere een overzicht van de missie, taken, visie en andere zaken ’s Lands Hospitaal rakende, gegeven. Daarnaast zijn er inleidingen gehouden door de hartspecialisten Pranobe Oemrawsingh en Krishna Khargi; “We zijn er trots op dat Nisha maar ook Soenita als womenpower, samen met KK, het belang van de gezondheidssector voorop stellen en in hun vrije tijd ruimte hiervoor hebben gemaakt. Eigenlijk zijn zij de grote beren die berelief zijn voor Suriname en haar baby’s. We zijn enkel een diaspora hub. Als diaspora hebben wij getoond dat goede doelen werk geen politiek kent en dat we alleen ver kunnen komen, maar samen verder," zegt Makka.

Samenvatting lezingen
Geld is niet het grootste obstakel om de gezondheidszorg in Suriname uit de crisis te halen. Om dit te kunnen doen is een goed plan nodig waar alle actoren achter staan en ook ervoor gaan, stelden Oemrawsingh en Khargi. Volgens Oemrawsingh zijn er bij de Surinaamse diaspora in Nederland verschillende personen en organisaties die willen meehelpen aan het uit de crisis halen van de gezondheidszorg in Suriname. “Het geld is niet het grootste probleem, we vinden het wel als we maar een goed plan kunnen neerzetten”, zegt Oemrawsingh. Het tweetal heeft aan de basis gestaan van de hartoperaties in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Met een goed onderbouwd en volledig plan, zijn de twee medische specialisten van Surinaamse afkomst, in Nederland en Duitsland op zoek gegaan naar middelen ter financiering van de hartoperaties in Suriname. Ze kregen ondersteuning van alle kanten en in 1998 kon de eerste hartoperatie in het Academisch Ziekenhuis verricht worden.

Panellid Helga Tjon-A-Kon zei dat de kwaliteit van de verpleging in Suriname nog verbeterd moet worden. Aangezien er kwaliteitsindicatoren aanwezig zijn, pleit zij voor een kaderwet.
Volgens Khargi zijn innovatie en doorzettingsvermogen enkele noodzakelijke voorwaarden om de gezondheidszorg in Suriname naar een hoger niveau te tillen.
Nannan Panday verwelkomt alle ideeën en plannen die kunnen leiden tot goede gezondheidszorg in het land.

Makka zegt dat besloten is het vijfjarig bestaan van KK op 25 september niet te vieren, maar gezien de financieel economische situatie in Suriname, een ziekenhuis te ondersteunen. De KK heeft een oproep gedaan aan SuriNeds om 'materiaal' te doneren. De donatie wordt in goed overleg met het ziekenhuis gedaan.
Het symbolische is het doneren van een knuffelbeertje vanuit Nederland voor een baby in Suriname. Het gaat dus om liefde en hulp bieden. Deze activiteit was al eerder dit jaar gepland en staat los van overige projecten in ander of groter verband.