Publications

1e Inzameling CSFN levert netto € 10.900 op

  • 2014

De Stg. CSFN (Chan Santokhi Foundation Nederland) werd zondag 25 mei in Rotterdam met diner en entertainment geproclameerd. De nieuwe rechtspersoon hield haar 1e fundraising en verzamelde, onder toeziend oog van twee aanwezige accountants, €10.900 netto op. “Elke beweging begint in het klein”, waren de openingswoorden van de cabaretier Narsing Balwantsing. De CSFN, de crowd funding voor Chan Santokhi in Nederland, is een geste van de Diaspora gemeenschap uit Nederland. Volgens het nieuw benoemd CSFN Bestuur “zal Diaspora de ontwikkelingsagenda van Suriname in de toekomst mede bepalen. Belangrijk hierbij is ook het moreel motief, de zorg voor de medemens voor een beter Suriname, omdat een participatief proces belangrijk is voor ontwikkeling.

Voor dit proces is Santokhi een scharnier”. Zo sprak bestuursvoorzitter Robby Makka de aanwezigen toe. Makka is door de groep van “vrienden van Chan” gevraagd vanwege zijn financiële achtergrond en rekening houdende met alle financiële regelgeving, de kar van CSFN te trekken. De crowd funding zal werken met een dialoog- en vonkmodel, middels een 1 plus 1 = 4 principe: ik geef €1, u geeft € 1, en het wordt verdubbeld naar € 4. “En deze € 4, = gaat netto naar Suriname, dus zonder aftrek. Deze inzameling kan alleen slagen door te praten in (kleine) groepen, vooral informeel met alle Diaspora personen en bedrijven voor campagnefinanciering maar ook de sociale projecten van Chan Santokhi, zegt Makka in een persbericht. “We zijn met 348.000 Surineds allen in Nederland, exclusief uit de andere landen. Als een ieder €1 eenmalig geeft, komen wij op een “mooi” bedrag. En ook al geeft de helft van dit aantal aan CSFN, dan is het toch nog een “aanvaardbaar” gift. CSFN doet niet aan geldrace.

Wij zoeken vrijwilligers, “en geen enkele ondernemer en vrijwilliger zal enige wederdienst vragen, zo zijn de spelregels”, verzekerde Makka die verder aangaf dat donaties goed gescreend zullen worden met en/of naast de EU strenge regelgeving. De CSFN is een beetje, het “Amerikaans model”. CSFN wil verder meehelpen met een digitale strategie als de Obama campagne. Zij heeft daarom social media aangemaakt. Volgens CSFN heeft VHP de beste: mediacommissie, meet the people actie, internationale leider, dus ook de beste campagne kan gevoerd worden. Hierin past nu een mede een Diaspora dashboard die ook de beste presidentskandidaat kan voordragen.

Volgens CSFN heeft President Obama in 2013 bijkans $ 1 miljard opgehaald. Twee miljoen Amerikanen hebben toen veelal kleine bedragen gegeven. Surinamers kunnen moeilijk geven, dus maar Diaspora die gemiddeld “wel” iets meer heeft ter overmaking naar Suriname. Onder de aanwezigen en sprekers bevonden o.a. wethouder R. Baldewsing uit den haag, artieste Aruna Angel die een Suripop lied ten gehore bracht, terwijl een Diaspora sponsor een kostuumkleding demonstratie en workshop gaf. VHP Voorzitter Chan Santokhi verzorgde een Skype-inleiding vanuit zijn residentie. Het bestuur en team van CSFN bestaat verder uit: Drs. Kries Sardjoe (Penningmeester), Kavish Partiman (secretaris), Mairan Sewtahal (commissaris evenementen) en Drs. Usha Doekhi (Commissaris Netwerk) en een aantal vrijwilligers. De meesten van hen zullen met het “Diaspora vliegtuig” in mei 2015 de verkiezingen in Suriname bijwonen en meehelpen met de VHP campagne.