Publications

Suriname moet meer investeren in toerisme

  • 12 augustus 2013

Tijdens een ‘live’ talkshow programma afgelopen zondag in Rotterdam in het kader van de festiviteiten rondom Carifesta en de Caricom heeft fiscaal jurist Robby Makka uiteengezet wat er nog nodig is om het toerisme in Suriname te versterken binnen de Caribische regio. In vergelijking met de andere Caricom landen is Suriname nog een kleine speler en moet opboksen tegen bijvoorbeeld een land als Jamaica of Barbados dat toerisme als economische pijler hoog in het vaandel hebben staan.

Volgens Makka is toerisme in Suriname zwaar onderontwikkeld en zou zich meer moeten optrekken aan bijvoorbeeld Jamaica. Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar toerismecijfers. Dit terwijl er veel vraag is vanuit Europese landen om Suriname als reisbestemming te nemen zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Suriname had veel bezoekers in 2010. De voornaamste redenen om naar Suriname te gaan zijn vakantie, zaken doen en het bezoeken van familie. Daarnaast zijn er vijf probleemgebieden waar landen binnen de Caricom mee te maken hebben: de landen zijn relatief arm, hebben macro-economische problemen, diens managers en leiders zijn zwak, er is geen sprake van een totaal integratieproces binnen de Caricom en hun burgers.

Caricom producten komen Suriname gemakkelijk binnen en andersom niet. Wil Suriname zich wel optrekken met de rest van de ‘booming’ toerismelanden, dan zal de Surinaamse overheid toerisme tot belangrijk speerpunt moeten maken en internationale betrekkingen met andere landen aangaan. De regering erkent kennelijk niet iedereen in bepaalde landen die als diaspora bestempeld worden. Het totale budget voor toerisme is bijvoorbeeld SRD 3 miljoen. Maar de omzet in de toeristische sector is SRD 435 miljoen.

Meer dan 7.000 man werken in de toerismesector. Er valt nog veel winst te halen, zeker op het gebied van de infrastructuur, het afschaffen van een visumplicht, de invoering van een diasporakaart, het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs (vooral voor de toerismebranche), een goede gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen

De Carifesta Overseas talkshow, is een samenwerkingsverband tussen Wi Masanga, Bill Board-DreamLife, Global Hats, West-Kruiskade Globalive en De KotomisiShop.