Publications

Toename valuta overmakingen vanuit Suriname

  • 24 oktober 2012

Paramaribo - Buitenlandse Surinamers maken minder geld over naar Suriname. Vermoedelijk door de crisis. Evenwel is de uitvoer van valuta vanuit Suriname gestegen, heeft een financieel rapport over Suriname onthuld. Surinamers in Nederland, verenigde Staten en de Nederlandse Antillen stuurden in 2009 een bedrag van € 198 miljoen, dat bedrag is in 2011 gedaald naar € 159,4 miljoen.

Voor de Surinamers die geld stuurden, uit Nederland naar Suriname, is dat een afname van 10%. Fiscale jurist Robby Makka wijt dit aan de crisis en werkloosheid onder de Surinamers in Nederland en het ontbreken van een duidelijk diasporabeleid in Suriname.

Intussen zijn de geldverzendingen vanuit Suriname toegenomen. Dat komt door de buitenlandse investeringen en de daarmee gepaard gaande toename van de expats. In 2011 is er een totaal bedrag van US 72,1 miljoen dollar overgemaakt vanuit Suriname naar China, Brazilië en de VS. Daarin zit ook de financiële steun van de ouders die hun studerende kinderen in het buitenland steunen.

De toename van geldzendingen vanuit Suriname is belastend voor de wisselkoers van valuta in Suriname. Surinamers wisselen de Surinaamse Dollars (SRD) die ze verdienen voor de Amerikaanse Dollars, die ze vervolgens naar het buitenland sturen. Dat verhoogt de vraag naar de Amerikaanse munt.

In augustus, dit jaar, brak de parlementariër Rabin Parmessar een lans voor de Surinaamse Cambio’s. Hij pleitte voor de bevoegdheid om valuta over te maken voor de Surinaamse cambio’s. Doordat de cambio’s deze transacties niet mogen uitvoeren is er een verborgen route gecreëerd van de cambio’s naar de Western Union en daaraan verwante bedrijven.

Het toestaan aan cambio’s om geld naar het buitenland over te maken zou helderheid brengen en een einde maken aan de oneerlijke concurrentie tussen de cambio’s en geldovermakingsbedrijven, betoogde Parmessar. Cambio’s vallen onder de bankwet, dus ze moeten toestemming krijgen om deze dienst aan te bieden, zei Parmessar. Dit is echter verboden door de Centrale Bank.

In Suriname zijn er 23 cambio’s actief met 60 vestigingen over het hele land. Voorts zijn er zeven bedrijven die valuta naar het buitenland mogen overmaken.