Publications

Diaspora-economie sterker dan IMF

  • 20 Aug

Diaspora-economie sterker dan IMF

“De diaspora-economie is sterker dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het balanstotaal is US$ 476 miljoen. De diaspora-economie is geen terugbetaallening, IMF wel. Ik reken hier live, onderbouwd met cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek, voor u uit, dat diaspora-economie geen tandeloze tijger is. De diaspora-economie tijger groeit langzaam, maar dat is niet erg. De diasporatijd komt nog”.

Dat zei Inleider Robby Makka, woensdagavond, tijdens zijn lezing Diaspora Aangeboden, Investeerder voor uw onderneming, in hotel Ramada. De lezing is gehouden in het kader van een vijfdaags bezoek van de handelsmissie uit Nederland aan Suriname. Deze handelsdelegatie bestaande uit 19 vrouwelijke ondernemers uit diverse branches, organiseerde een Business Beurs Boost Your Business, waarbij ondernemers uit Suriname en Nederland aan elkaar worden gematched. De doelstellingen van de handelsmissie zijn: bouwen aan duurzaamheid, het creëren van synergie en het ondersteunen van vrouwelijk leiderschap.

Financieel-Analist Robby Makka die zich de laatste jaren heeft verdiept in deze vorm van “Thuis-Economie pleitte in maart 2015 'Suriname Diaspora Banking'. In zijn inleiding betoogde Makka dat diaspora een succes kapitaalronde kan worden als deze een 'kans' krijgt. En als dit doel na twee jaren niet lukt, kan Suriname nog altijd de andere fondsen blijven gebruiken. Diaspora is wel gratis, want deze is 'more of the same'.

De businessbeurs werd geopend door de minister van Handel en Industrie (HI), Sieglien Burleson. Zij merkte op dat het ministerie elke handelsmissie verwelkomd. Op deze manier wordt ondernemerschap gestimuleerd waarbij innovatie, kennis, technologie en markttoegang belangrijke elementen zijn .“Het begint bij het faciliteren van de mensen zelf, en ik zie de handelsmissie als een verlengstuk”. Volgens de minister is er ook behoefte aan diversificatie. Zij benoemde hierbij ook de innovatiemap en enkele processen van HI.
Ook Jurgen Raymann hield op deze avond een motivatie- en inspiratiespeech. Hij pleitte ook voor giving back. “Geef minimaal een dagdeel terug aan uw herkomstland”.

De handelsdelegatie bezocht donderdagavond samen met ongeveer 200 genodigden, de residentie van de Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman, voor een bussiness borrel. De president van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie en de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, Winston Ramautarsing, waren ook aanwezig. Daarnaast waren diverse bankdirecteuren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven van de partij. Noorman zei dat de ambassade elke handelsmissie uit Nederland die zaken wil doen met Suriname, zal ondersteunen.

De handelsdelegatie die reeds diverse bedrijven heeft bezocht, was vrijdag op werkbezoek in het district Commewijne. De handelsmissie staat onder leiding van Mila Bahadoersing en Gail Meyer. Zaterdag wordt het weekprogramma afgesloten. Volgens Makka kent diaspora-economie ook een diaspora-travel als agendapunt, daarom is de handelsmissie hier. Hij besloot zijn inleiding met: “Dag Suriname, tot straks in Diasporaland”.