Publications

Suriname kan nog bijna SRD 1,5 miljard lenen

  • 18/07/2012

Suriname heeft zijn economische huishouding goed op orde. Op basis van de totale staatschuld zou het land bijna SRD 1,5 miljard (ca. half miljard US dollar) extra kunnen lenen.

Tot deze conclusie komt fiscaal jurist Robby Makka na analyse van de cijfers van de Centrale Bank van Suriname en het Bureau voor de Staatsschuld. In mei dit jaar had de Staat een deviezenreserve van bijna 850 miljoen US dollar opgebouwd. De totale staatsschuld bedraagt ruim 33 procent van het leningenplafond.

De staatsschuld is vanaf begin 2011 in evenwicht. De monetaire autoriteiten krijgen ook een compliment van Makka als het gaat om de deviezenreserve. Een doorbraak in de productie van macro-economische cijfers door beide instituten. Hij constateert dat beide hun data geactualiseerd produceren.

“Zaken zijn transparanter en beheersbaarder geworden. Uitgaande van de huidige balans concludeer ik dat we genoeg deviezen in voorraad hebben.” Makka stelt voor dat Suriname goede toetsing maakt van de geproduceerde cijfers, ook door internationale cijferaars. “De economie is op de goede weg. Maar je gaat ook uitvoering moeten geven aan de dingen die organisaties als IMF vragen, zoals versterking van de belastingdienst en capaciteitbuilding.”