Publications

Export naar Nederland glijdende schaal

  • 03/05/2014

De exportwaarde van goederen naar Nederland was in 2013 ruim 9,1 miljoen euro minder dan het jaar ervoor. Suriname heeft in 2013 voor een waarde van 21,8 miljoen euro aan goederen naar Nederland geëxporteerd. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt verder dat in 2013 voor een waarde van 212,8 miljoen euro aan goederen uit Nederland is geïmporteerd. Dat is 25,5 miljoen euro minder dan in 2012.

Suriname voert teveel in. Er zal veel meer in Suriname geproduceerd moeten worden, was een eerdere reactie van Dennis Lapar van Finance Suriname tegenoverde Ware Tijd. Finance Suriname onderneemt jaarlijks handelsmissies naar Suriname voor bevordering van de handelssamenwerking tussen beide landen.

De daling van de handelscijfers komt volgens fiscaaljurist Robby Makka ook vanwege de bekoelde relatie tussen beide landen. Dit staat los van de crisis in Europa en de financiële problemen in Nederland van de afgelopen jaren. Ondanks de dalingen is er volgens hem nog steeds sprake van een levendige handel tussen beide landen.

Makka, voorzitter van Kenniskring Nederland- Suriname, vindt dat er weinig tot geen sectorale samenwerking is tussen beide landen. Ook is er sprake van minder tot geen wederzijdse bezoek van handelsdelegaties. De vele corruptieschandalen waarvan er melding worden gemaakt, zullen volgens hem ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld bij de daling.