Publications

'Directieleden Staatsolie moeten historische rol begrijpen'

  • April 2011

Oud-Staatsoliedirecteur Eddy Jharap ziet een historische rol weggelegd voor de twee voormalige kandidaten voor de post van financieel directeur. Regeringskandidaat Iwan Poerschke is per 1 april officieel financieel directeur. Favoriet van de directie Agnes Moensi-Sokowikromo werd gepasseerd.

“Ik zou graag willen zien dat die twee hun historische rol begrijpen en een alliantie met elkaar maken”, zei Eddy Jharap donderdag 31 maart op de zesde bijeenkomst van de Kenniskring Nederland-Suriname in Den Haag. De oud-Staatsoliedirecteur denkt dat Poerschke kan worden ingezet om de verbinding te maken naar de aandeelhouder. Moensi, die nu onderdirecteur Financiën is, zou de contacten met ‘de basis’ op zich kunnen nemen. Jharap hoopt dat zij een samenwerkingsverband smeden dat zal leiden ‘tot grotere groei van het bedrijf’.

De benoeming van Poerschke is voor Jharap een gegeven. Hij vindt de manier waarop zaken zijn beslecht niet de beste oplossing. Toch vindt de oud-directeur dat beide partijen het beste van de situatie moeten maken. “Ik zou kijken naar welke voordelen ik eruit zou kunnen halen.” Inmiddels zijn de gemoederen bij Staatsolie enigszins bedaard. De vakbond en staf hebben zich uiteindelijk neergelegd bij de situatie. De benoeming van Poerschke is voor drie jaar. Moensi-Sokowikromo heeft de toezegging gekregen dat ze de functie na die periode krijgt toegewezen.

Kenniskring-award
Tot zijn verrassing kreeg Jharap na afloop van zijn lezing Van kleine koeli boi van boiti tot captain of industry de eerste Kenniskring-award uitgereikt. Vertegenwoordigers Hemant Lachman en Robby Makka van deze netwerkkring roemden de ex-Staatsoliedirecteur voor zijn inzet voor de ontwikkeling van het bedrijf en Suriname. Jharap reageerde bescheiden, net als zijn echtgenote Gretha: “Hij heeft gewoon zijn werk gedaan.” ‘Oliesjeik Jharap’ zegt nu een andere droom te hebben: anderen inspireren om ook hun eigen droom na te jagen. “ Ik leg graag mijn droom uit aan scholieren, studenten, jongeren en hoe ik het heb gedaan.”

Koelie boi en oliesjeik
De bijeenkomst was een aaneenschakeling van loftuitingen aan het adres van de ‘oliesjeik’. Panelleden Hans Prade en Tanja Jadnanansing dichtten zich een kleinere rol toe en gunden hoofdgast Jharap alle aandacht. Het goed opgekomen publiek prees de oud-Staatsoliedirecteur veelvuldig. Ook kwamen er veel vragen over de Surinaamse politiek, de economie, Staatsolie en de mentaliteit van Surinamers. Maar vooral van het onderwerp Staatsolie hield Jharap zich afzijdig. Sinds hij niet meer betrokken is bij het bedrijf, geeft hij zijn mening liever ‘bilateraal’. Voor andere grote vraagstukken heeft hij evenmin een kant en klare oplossing. De oplossing zit bij iedereen zelf, vindt hij. “Zit niet te wachten, maar werk aan jezelf.”