Publications

Animo investeerders voor Suriname zakt

  • 21 februari 2012

PARAMARIBO/DEN HAAG, 21 feb – Het enthousiasme bij Europese investeerders om zaken te doen in Suriname, neemt af. Dit zegt Ijtsen Zeilstra, honorair consul van Suriname in België. Het ligt niet zozeer aan het land als aan de recessie in Europa zelf. De investeerders willen liever ‘betere’ tijden afwachten. Nu komt er nog hooguit een handjevol.

Het gaat dan om het klein- en middenbedrijf. “We lijden allemaal. De crisis heeft hard toegeslagen, ook op ons als ondernemers”, zegt Zeilstra tegenover de Ware Tijd. De werkloosheid stijgt en de kosten van levensonderhoud eveneens. Investeerders die eerder nog warm liepen voor Suriname, haken af. Ze zijn enigszins aangeslagen door de recessie. Het zal nog wel even duren. “Ik verwacht minder investeerders binnen te halen. Men gaat wachten tot goede tijden”, aldus Zeilstra.

Een Belgische onderneming broedt nog even op plannen om ruim twintig miljoen euro te investeren. Het gaat om een t project in de zorgsector. Robby Makka, voorzitter van de Kenniskring Nederland Suriname denkt dat er sprake is van ‘uitstel van investering.’ Suriname moet juist nu inkomen. “Op elk aspect van terughoudendheid moeten we twee stappen voor zijn, om die lijn warm te houden”, aldus Makka.