Publications

Santokhi: Relatie Suriname-Nederland blijft belangrijk

  • 24 Sep 2011, 12:30

VHP- en Cicad-voorzitter Chandrikapersad Santokhi
"Een Surinaamse regering die aangeeft dat de relatie tussen Suriname en Nederland, thans geen prioriteit is, leeft niet binnen de realiteit. Je schiet jezelf in de voet. Het Surinaamse belang is altijd veel groter dan het belang van individuen die een emotioneel of juridisch conflict hebben met Nederland".

Dit zei VHP- en Cicad-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vandaag als hoofdspreker bij de proclamatie van de Kenniskring Nederland-Suriname in Wassenaar, Nederland. De toespraak van Santokhi was rechtstreeks te volgen via Noer FM. De politicus zei dat elke bonafide regering een zakelijke analyse moet maken van de belangen van de bevolking en op basis daarvan beleid uitstippelen.

Niet afwachten
De proclamatie van Kenniskring Nederland-Suriname, onder leiding van Robby Makka, was druk bezet. Diverse deskundigen gaven een reflectie op de samenwerking en de diaspora. Santokhi illustreerde dat samenwerking niet alleen op regeringsniveau plaatsvindt. Hij wees erop dat er grote deviezenstroom is naar familieleden. Er zijn ruim honderd twinningsprojecten uitgevoerd. Er is samenwerking op het gebied van cultuur, onderwijs, sport, toerisme, economie. Santokhi riep zijn gehoor op om niet te wachten op de overheden maar ook initiatieven te nemen en uitwerken hoe de samenwerking eruit moet zien.

De VHP heeft een duidelijke visie over de samenwerking en heeft altijd een goede relatie voorgestaan met Nederland. Santokhi merkte op dat Nederland niet zomaar een land is. Er is een historische verbondenheid. Hij merkte op dat veel Surinamers in Nederland wonen. Dit biedt mogelijkheden om de diaspora mogelijkheden te gebruiken. Door de samenwerking in de Caricom en Unasur kunnen mensen in diaspora via bedrijven in Suriname ook toegang tot deze markten krijgen.