Publications

Leengedrag regering Suriname niet buitensporig

  • 19 april 2012

PARAMARIBO, 19 apr – De regering gedraagt zich netjes als het aankomt op het trekken en terugbetalen van leningen. Dit blijkt uit de laatste rapportage van het Bureau voor de Staatsschuld. Van het buitensporig uitgavenbeleid in het begin van de jaren negentig lijkt niets meer over. De regering waar ook nu weer de NDP de dienst uitmaakt, houdt zich aan de voorschriften.

De wet op de Staatsschuld houdt het leningenplafond op zestig procent van het bbp. De leenschuld komt nu net boven de veertig procent uit. “Het leengedrag is niet alarmerend. We zijn als land voor het eerst bezig al onze uitgaven zelf te financieren”, zegt fiscaal jurist Robby Makka tegenover de Ware Tijd. Hij ziet zelfs nog genoeg ruimte om wat meer te lenen. Ontwikkelingsprojecten moeten immers doorgaan, ook nadat de Nederlandse hulp is opgedroogd.

Dat zal voornamelijk moeten gebeuren met geleend geld. “De leningen van de regering stijgen, maar niet alarmerend. In economische termen zeggen we dat de leningen in control zijn”, aldus Makka. Het terugbetalen aan zowel binnenlandse als buitenlandse schuldeisers gaat ook redelijk vlot. De monetaire reserve stijgt gestaag en leunt nu tegen de achthonderd miljoen dollar aan. Deze groei is vooral Staatsolie en goudbedrijf Gross Rosebel. Die boeren goed op de internationale markt.