Publications

Politiek onafhankelijk, maar economisch afhankelijk

  • 25-11-2012

Suriname viert morgen zijn 37ste jaardag als onafhankelijke republiek. Onder meer op economisch gebied is het land nog afhankelijk van andere, bevriende naties.-. PARAMARIBO - Suriname is op dit moment politiek totaal onafhankelijk. Volgens politicoloog Hans Breeveld heeft de republiek, die morgen haar 37ste jaardag viert, Nederland en de rest van de wereld niet nodig om haar eigen besluiten op nationaal en internationaal fora te nemen.

Fiscaal jurist Robby Makka denkt dat Suriname echter nog jaren economisch afhankelijk zal zijn. De vorige en huidige regering hebben wel de progressieve lijn voor de economische onafhankelijkheid ingezet, maar Suriname is naar Makka meent indirect nog steeds afhankelijk van Nederland. Hij staaft zijn zienswijze met de miljoenen euro's die in de vorm van geldovermakingen jaarlijks naar Suriname komen. Verder is Suriname direct afhankelijk van landen als China.

Oud-Rekenkamervoorzitter Hans Prade ziet veel onduidelijkheden in het buitenlandsbeleid. Wat voor nut heeft het om een ambassadepost in een land als Equatoriaal-Guinea neer te zetten, vraagt hij zich af. "Het kost alleen maar geld en ik zie geen enkel voordeel", reageert Prade op het besluit van Suriname om een ambassadepost in het Afrikaans land te openen.

Hij zegt steeds minder te begrijpen van het buitenlandbeleid dat Suriname momenteel voert.
"Er is iemand uit Afrika gekomen en Suriname gaat er een ambassadepost openen. Wat is de ratio daarachter. Niemand weet dat. In Nederland, waar er veel Surinamers woonachtig zijn, heb je niet eens een ambassadeur."

Prade vraagt zich af waarom de regering niet duidelijk uiteenzet waarom met bepaalde 'onbelangrijke' landen de banden wel aangehaald worden en met 'belangrijke' landen niet.

Politiek
Breeveld vindt de ACP/EU-conferentie, die momenteel in Suriname wordt gehouden, een goed voorbeeld om aan te tonen dat Suriname politiek onafhankelijk is. Nederland wilde op gegeven moment deze top boycotten. Suriname heeft als onafhankelijk land, samen met onder meer Guyana, voet bij stuk gehouden en uiteindelijk zijn Nederlandse Europarlementariërs toch naar Suriname afgereisd.

Verder is de republiek bezig met een bredere politieke oriëntatie op landen uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika. "Dat alles geeft aan dat er een onafhankelijk optreden aanwezig is. Daarvoor hebben we een eenzijdige oriëntatie op Holland gehad", vindt de politicoloog. "Maar die volwassenheid brengt ook met zich mee dat je die goede banden ook met Nederland moet hebben", tikt Breeveld de regering op de vingers. "Maar politieke onafhankelijkheid is een feit."

Economisch
Makka stelt dat Suriname economisch nog niet op zijn eigen benen staat. "Dat zal jaren nog duren. Zolang niet iedere Surinamer boven de armoedegrens leeft, ben je economisch afhankelijk van andere landen", vindt hij. Makka heeft berekend dat de armoedegrens op 1.500 Surinaamse dollar ligt.

Hoewel Suriname geen directe ontwikkelingshulp meer van Nederland ontvangt, vindt de fiscaal jurist dat er nog altijd sprake is van een indirecte economische afhankelijkheid. Als voorbeeld noemt hij de geldovermakingen, postpakketten en de Twinningfaciliteiten die de afgelopen jaren voor ruim twaalf miljoen euro aan ontwikkelingsprojecten in Suriname heeft uitgevoerd.

Hoewel de directe economische afhankelijkheid met Nederland weg is, waarschuwt Makka voor een eventuele financiële ondergeschiktheid van China. Het Aziatisch land heeft heel wat projecten lopen en Suriname heeft ook heel veel geld van China geleend. Wat de afspraken achter de schermen zijn over die coulante houding van China naar Suriname toe weet Makka niet.

Hij pleit wel voor een per sector gerichte samenwerking met het buitenland. Wat de wegenbouw betreft zou Suriname in dat kader de samenwerking met de Chinese asfalteringsmaatschappij Dalian moeten voortzetten. Voor de aardoliesector zou bijvoorbeeld gekeken moeten worden naar Amerikaanse samenwerking.-.