Publications

'Surinaams Onderwijs Debat' in Den Haag

  • 12 december 2011

Paramaribo - In Den Haag, Nederland, wordt ‘Het Surinaams Onderwijs Debat’ gehouden. De inleider van dit debat, Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing, zal uitgebreid ingaan op problemen die Surinaamse studenten in Nederland ervaren. Het debat heeft ook als doel een bijdrage te leveren aan het Surinaams onderwijsgebeuren. Robby Makka, fiscaal en financieel jurist en ...

tevens een van de initiatiefnemers, vertelt dat het verzoek om het debat te houden kwam van de vele Surinaamse Nederlanders, met name studenten en onderwijsdeskundigen.

Ook zijn de organisatoren het met elkaar eens dat er prangende onderwijsvraagstukken zijn die om analyse in actualiteit vragen. Nederland kent bijna 800 Surinaamse studenten met een beurs, maar ze mogen bijvoorbeeld maar tien uren per week werken in Nederland. “ Ze komen niet uit met hun inkomen in vergelijking met de hoge kosten.

Ook willen we met een ‘We love Su’-houding een bijdrage leveren aan het onderwijsgebeuren in Suriname, zegt Makka. Hij zegt dat aangezien Tanja Jadnanansing Tweede Kamerlid en woordvoerder van Onderwijszaken is, zij is gevraagd het debat te leiden. “Een betere debatleider konden we niet vinden.”

Middels het debat wordt volgens Makka de awareness vergroot, elkaars gedachten gebundeld en worden partijen bij elkaar gebracht, zodat er netwerken kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen de studenten eerder hun onderwijskansen vergroten en een passende baan vinden.

“Maar we willen ook de politiek wakker schudden en zeggen: wees niet zuinig met investeren in Onderwijszaken, maar ga de crises te lijf met verdere ontwikkeling van human capital. Naar Suriname toe willen we ingrediënten aandragen voor een beter onderwijsjaar 2012”, aldus Makka die negen jaar op het Ministerie van Financiën in Suriname zijn bijdrage heeft geleverd.
(S.Bissesar)