Publications

Loonronde ambtenaren slecht voor economie

  • 8 oktober 2012

PARAMARIBO, 8 okt – Een eventuele loonronde voor ambtenaren zal niet goed zijn voor de Surinaamse economie. Dit stelt voormalig onderminister van Financiën en belastingdeskundige Robby Makka. Toch staat de regering op het punt onderhandelingen te voeren met ambtenarenvakbonden. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken vindt het niet meer dan billijk. Volgens Makka voorspelt een te verwachten loonsverhoging weinig goeds.

Dit heeft allemaal te maken met simpele economische wetmatigheden. “Een loonsverhoging nu zou dde economie verstoren. Prijzen zullen opnieuw de licht inschieten, zoals in 2011 toen het leven ruim vijftien procent duurder werd”, zegt Makka tegenover de Ware Tijd. En laten de vakbonden juist die vijftien procent aangrijpen als argument. Het leven zou duurder zijn geworden en de ambtenaren dwingen tot een krapper bestaan. Er is behoefte aan koopkrachtversterking.

De overheid, Suriname’s grootste werkgever, lijkt welwillend. De ruim veertigduizend ambtenaren moeten wel rekening houden met de rest van de samenleving. “Wij moeten goed zorgen voor onze werknemers. Maar tegelijkertijd moeten we elkaar vinden zonder de economie, stabiliteit en belangen van anderen in gevaar te brengen”, zegt Moestadja. Makka gelooft niet dat de overheid het geld heeft. Bovendien brengt inflatie ook politieke risico’s mee.