Publications

Oprichting platform diaspora met wereldwijde missie

  • 24/11/2013

Van links naar rechts Kenniskring Nederland Suriname voorzitter Robby Makka, dagvoorzitter Grace Boldewijn, voorzitter Mahin Jankie van de Vereniging Surinaamse Nederlanders en bestuurslid Stanley Lo- A- Njoe van het Surinaams Inspraak Orgaan bij de proclamatie van het Platform Surinaamse Diaspora

Van links naar rechts Kenniskring Nederland Suriname voorzitter Robby Makka, dagvoorzitter Grace Boldewijn, voorzitter Mahin Jankie van de Vereniging Surinaamse Nederlanders en bestuurslid Stanley Lo- A- Njoe van het Surinaams Inspraak Orgaan bij de proclamatie van het Platform Surinaamse Diaspora Foto: Eric Mahabier

DRIEBERGEN - Het verbinden van Surinamers wereldwijd en bijdragen tot verbetering van hun welvaart en welzijn. Met deze belangrijkste missie is zaterdag in Driebergen, Nederland, het Platform Surinaamse Diaspora geproclameerd. Het platform bestaat uit vertegenwoordigers van Kenniskring Nederland-Suriname (KK), het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) en de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN).

Grace Boldewijn is een van de motors achter de oprichting van het platform. Volgens Boldewijn heeft Suriname alle kennis en ervaringen van zijn diaspora hard nodig en moeten de krachten verder gebundeld worden om Suriname tot verdere hoogte te brengen.

KK-voorzitter Robby Makka hoopt dat bij de viering van 40 jaar onafhankelijkheid het land al een diaspora-instituut heeft en eventueel ook een diasporaministerie. Want de diaspora is enorm belangrijk in de ontwikkeling van Suriname. Naast kennis en ervaringen is er ook kapitaal daar aanwezig.

SIO-bestuurslid Stanley Lo- A- Njoe heeft aangekondigd een jaarlijkse diasporadag die mogelijk de naam zal dragen van 'Diaspora Brasa Day'. Op deze dag, die rond de Onafhankelijkheidsdag zal zijn, komen dan de Surinaamse diaspora in Nederland bijeen om onder meer over uiteenlopende zaken te brainstormen.

VSN-voorzitter Mahin Jankie vindt dat het "diasporaverhaal" veel breder is dan de wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) en de Toescheidingsovereenkomst (TO). "Diaspora gaat om alle aspecten", benadrukte Jankie.