Publications

Prade geeft commentaar over Staatsolie in Jharap´s Kennisspeech

  • 28 Mar 2011, 06:00

Eddy Jharap, ex-directeur Staatsolie, hoofd spreker op een lezing van Kenniskring Nederland/Suriname.

Hans Prade, de ex-voorzitter van Rekenkamer Suriname, ex-ambassadeur van Suriname in Nederland, ex-parlementariër en geoloog, zal prominent commentator zijn tijdens de lezing van Kenniskring Nederland/Suriname in Den Haag. De inleiding 'Hoe werd de kleine jongen uit Boitie Mister Staatsolie?', zal worden verzorgd door Eddy Jharap. Prade zal onder meer ingaan op het fenomeen “het toezicht op staatsbedrijven” en de bemoeienis van de politiek in deze".

Volgens de organisatie Kenniskring Nederland/Suriname, die deze lezing en dit debat organiseert zal de jongste interventie van de aandeelhouder waarbij Iwan Poerschke tot Financieel Directeur is benoemd, zeker aan de orde komen. Ook de wens van de regering Bouterse/Ameerali om de productie van 16.000 barrels te verhogen zal een topic zijn.

Robby Makka, voorzitter van de Kenniskring Nederland/Suriname, zegt aan Starnieuws dat hij Jharap heeft gevraagd voor zijn inleiding, omdat hij de eerste werknemer, eerste directeur en de eerste jubilaris met 25 dienstjaren van dit prachtige bedrijf is. In 2010 was dit bedrijf goed voor $ 285 miljoen aan inkomsten. Middels inspiratie, motivatie, maar vooral geloof en vertrouwen heeft de “ kleine jongen uit boitie, afkomstig uit een arm gezin, na zijn studie in Nederland het geschopt tot een succesvolle captain of Industry”.

"We willen Eddy Jharap eren, hem bedanken maar vooral zijn kennis delen", zegt Makka. Prade kan met zijn ervaring en know how over toezichtwezen bij ataatsbedrijven zeker een vurige bijdrage leveren, immers hebben we in Suriname nu geen Rekenkamer voorzitter, merkt Makka op.

Het tweede panellid is Tanja Jadnanansing, (Tweede Kamerlid belast met Hoger Onderwijs en wetenschapsbeleid, jurist, ex-programmamaker NOS, ex-diversiteitsmanager). Zij zal onder andere een “peptalk” houden hoe belangrijk onderwijs is voor de vorming van je zelf en de samenleving. Volgens Makka past Jadnanansing precies in dit plaatje van Jharap en Prade, omdat zij een geweldig `maidentoespraak`heeft gehouden en ontzettend veel opkomt voor studenten. Ook voor de studenten die in Nederland met een beurs studeren, en na hun studie terug willen gaan om Suriname op te bouwen heeft zij een oor.

Het is een kernachtig kennisspeech met een debat vooral bestemd voor (aspirant) ondernemers, studenten, voor degenen die zaken willen doen en ambities hebben (om bv. in Suriname een bedrijf op te zetten) maar vooral dromers die hun dromen gerealiseerd willen zien. We hebben meer 'Jharaps` nodig, zegt Makka voor de ontwikkeling van Suriname.

De lezing en het debat wordt gehouden op donderdagavond en de toegang is gratis. De lezing zal ook via internet te beluisteren zijn. De organisatie is druk doende om afspraken te maken met RBN zodat de inleiding `live`in Suriname kan worden gevolgd.